Bagaimana untuk mengelakkan diabetes?

Berjuta-juta orang di seluruh dunia menderita diabetes. Tanpa rawatan yang betul, penyakit kronik ini boleh membawa kepada pelbagai patologi jantung, kegagalan buah pinggang, dan kehilangan penglihatan.

Ini menyebabkan ramai tertanya-tanya bagaimana untuk meminimumkan risiko menghidap diabetes. Pencegahan adalah cara terbaik untuk memelihara kesihatan anda sendiri dan orang yang anda sayangi. Aspek ini amat penting, memandangkan ramai orang mempunyai kecenderungan untuk penyakit ini. Ini bermakna gula adalah tinggi, tetapi belum pada tahap di mana pesakit disahkan menghidap diabetes.

Pencegahan kencing manis

Tujuh puluh peratus orang yang mempunyai kecenderungan untuk penyakit ini boleh menghidap diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, dengan mengambil langkah-langkah tertentu, adalah mungkin untuk mengelakkan ini. Ia tidak akan berfungsi untuk mempengaruhi umur, gen, gaya hidup sebelum saat seseorang memutuskan untuk memberi perhatian yang lebih kepada kesihatannya, tetapi semua orang boleh menghapuskan tabiat buruk tertentu dan memperoleh tabiat berguna yang membantu meminimumkan risiko mengembangkan penyakit ini.

#1 Elakkan Karbohidrat dan Gula Halus

Mengubah diet anda adalah langkah pertama ke arah mencegah diabetes. Makanan yang mengandungi gula dan karbohidrat bertapis dalam kuantiti yang banyak boleh memberi dorongan yang ketara kepada perkembangan penyakit ini. Molekul gula yang terbentuk hasil daripada pecahan produk tersebut masuk terus ke dalam sistem peredaran darah. Ini menyebabkan peningkatan mendadak dalam paras gula darah dan sintesis insulin, hormon yang dihasilkan oleh pankreas yang melakukan fungsi “pengangkutan”, akibatnya gula dari darah memasuki sel lain.

Insulin tidak dilihat oleh tubuh orang yang mempunyai kecenderungan untuk diabetes, dan, bukannya pengedaran, gula yang diperoleh daripada makanan “buruk” kekal sepenuhnya dalam darah. Pankreas, cuba memulihkan keseimbangan, mula menghasilkan insulin dengan lebih aktif. Ini tidak membawa kepada normalisasi gula, tetapi, sebaliknya, meningkatkannya lebih banyak lagi. Di samping itu, jumlah insulin mula keluar dari skala. Skim sedemikian menjadi dorongan untuk perkembangan diabetes.

Hubungan antara pengambilan makanan yang kaya dengan karbohidrat dan gula yang ditapis dan peningkatan kemungkinan penyakit ini telah dibuktikan dalam pelbagai kajian. Jika anda mengelak daripada makan makanan sedemikian, risiko ini dapat diminimumkan. Daripada tiga puluh tujuh kajian yang dijalankan setakat ini, semuanya telah mengesahkan bahawa orang yang makan karbohidrat cepat adalah empat puluh peratus lebih terdedah kepada diabetes.

#2 Bersenam dengan kerap

Aktiviti fizikal membolehkan anda meningkatkan kerentanan sel kepada insulin, yang membolehkan pankreas tidak menghasilkan hormon ini dalam kuantiti yang banyak, dan, oleh itu, ia menjadi lebih mudah untuk mengekalkan paras gula. Ia tidak semestinya seorang atlet profesional. Perkara utama adalah hanya untuk melakukan pelbagai latihan. Para saintis mendapati bahawa senaman intensiti tinggi meningkatkan sensitiviti badan kepada insulin sebanyak 85 peratus, dan senaman intensiti sederhana sebanyak 51 peratus. Kesannya, malangnya, berterusan hanya pada hari latihan.
Melibatkan diri dalam pelbagai jenis aktiviti fizikal merendahkan paras gula bukan sahaja dalam kecenderungan untuk diabetes, tetapi juga pada orang yang gemuk. Keputusan sedemikian diberikan oleh latihan kekuatan, intensiti tinggi dan aerobik. Jika anda menjadikan sukan sebagai sebahagian daripada hidup anda, maka insulin akan mula dihasilkan tanpa sebarang gangguan. Keputusan ini boleh dicapai dengan menjadikan jumlah kalori yang dibakar semasa bersenam kepada dua ribu setiap minggu. Untuk menjadikannya lebih mudah dicapai, anda harus memilih jenis aktiviti yang paling anda sukai.

#3 Jadikan Air Sumber Cecair Utama Anda

Anda tidak sepatutnya terlibat dalam pelbagai minuman. Mereka, tidak seperti air minuman biasa, terutamanya yang dibeli, mengandungi gula, pengawet dan bahan tambahan lain yang tidak selalu diketahui oleh pembeli. Minum minuman berkarbonat meningkatkan peluang untuk menghidapi LADA, atau diabetes jenis 1, yang memberi kesan kepada orang yang berumur 18 tahun ke atas. Ia mula berkembang pada zaman kanak-kanak, tetapi tanpa sebarang gejala yang jelas dan agak perlahan, ia memerlukan rawatan yang kompleks.

Kajian terbesar mengenai aspek ini meliputi kira-kira 2800 orang. Orang yang minum dua botol jus bergula berkarbonat sehari mempunyai 20 peratus peningkatan risiko diabetes jenis 2 dan peningkatan 99 peratus dalam diabetes jenis 1. Ia juga harus diingat bahawa jus buah-buahan juga boleh menjadi faktor yang memprovokasi. Air memberi kesan kepada badan dengan cara yang sama sekali berbeza.

Tidak seperti cecair manis dan berkarbonat lain, air mempunyai banyak kualiti positif. Ia bukan sahaja menghilangkan dahaga, tetapi membolehkan anda mengekalkan insulin dan gula di bawah kawalan. Kesan yang sama telah didedahkan secara eksperimen, apabila sekumpulan orang yang mengalami kelebihan jisim, bukannya soda, diberi minum semasa diet.